Włoski sernik na zimno czyli Tiramisu.
Tak zwanym rzutem na taśmę, w ostatni dzień trwania akcji, kolejny sernikowy przepis. Nie jest to klasyczny sernik w naszym rozumieniu ale deser bardzo popularny w wielu krajach, a we Włoszech wręcz obowiązkowy. Dla moich domowników i przyjaciół deser ulubiony.Przedstawiam przepis podstawy z surowymi jajkami, możecie zastąpić je bitą śmietana lub białą czekoladą. Zamiast amaretto używam ciemnego rumu, bo bardziej odpowiada nam jego smak ale to od Was zależy czego użyjecie.
Składniki:
500 gram serka mascarpone, 6 żółtek, 4 białka ( czasem używam 6 białek, wtedy deser jest trochę mniej stabilny ale bardziej lekki) 7 łyżek cukru, 1 filiżanka kawy espresso, 1 opakowanie biszkoptów savoiardi, około 100- 150 ml rumu ciemnego, kilka łyżek gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Kawę słodzimy 1 łyżką, dodajemy rum i wlewamy do szerokiej, płytkiej miski. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. A następnie stopniowo po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone. Łączymy delikatnie z ubitą z białek pianą. Biszkopty moczymy w kawie z rumem układamy pierwszą warstwę biszkoptów i wykładamy na nią połowę masy serowej, na to kolejna wersja biszkoptów i na koniec masa z mascarpone. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem posypujemy kakao. Możemy udekorować czekoladą białą i gorzką. Smacznego.