Włoska tapenada z oliwek i anchois
Karnawał we włoskim stylu trwa w najlepsze. Wiele przepisów na pyszną zabawę podajecie w odpowiedzi na zadanie konkursowe, ale i ja mam dla Was ekspresową przekąskę. Sprawdza się zawsze i wszędzie, a co więcej, do jej przygotowania nie trzeba nic siekać, mieszać, ani gotować. Składniki do takiej tapenady zawsze mam w domu, więc wizyta głodnych przyjaciół mi nie straszna.
Do tapenady wystarczy tylko pieczywo, najlepiej włoska ciabatta. Jeśli jest świeża, wystarczy ją pokroić, jeśli pamięta nieco lepsze czasy, skropić oliwą i podpiec w piekarniku lub na patelni – nie ma nic lepszego od rumianej grzanki!
Jeśli natomiast brakło Wam akurat pieczywa w domu, tapenada sprawdzi się jako dodatek do świeżo ugotowanego spaghetti – pyszna i prosta kolacja.
W bardziej swojskim wydaniu polecam tapenadę na śniadanie, w towarzystwie jajka ugotowanego na miękko będzie smakowała pysznie.
Przypominam o trwającym do końca dzisiejszego dnia konkursie. Kosze pełne włoskich smakołyków czekają na zwycięzców!
Składniki*:
- 1 szklanka oliwek (czarnych lub zielonych wg uznania)
- ok. 3-4 fileciki anchois
- cytryna
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki dobrej oliwy extra vergine
- 1 łyżka kaparów
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera lub blendera.
- Posiekaj bardzo drobno, ale tak, aby składniki zachowały swoją teksturę. Możesz też drobno posiekać wszystkie składniki nożem.
- Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Świetnie smakuje także jako dodatek do gorącego makaronu.
- Jeśli masz czas, schłódź tapenadę przed podaniem.
*Włoskie składniki pochodzą z aktualnej oferty marki Lidl
Smacznego!