Wiśnie w syropie do ciast i tortów - Napiecyku
            Sprawdzony, tradycyjny przepis na wiśnie w syropie do ciast czekoladowych , deserów i tortów. Kilka słoiczków, tak przetworzonych owoców wiśni, warto mieć w swojej spiżarce. Domowe wiśnie kandyzowane są jędrne i słodkie, a przy tym zachowują charakterystyczne dla wiśni nuty smakowe.
Sezon na wiśnie dobiega końca, warto dobrze wykorzystać jedne z najlepszych darów lata ?
- Wiśnie kandyzowane w syropie do ciast
 
- 2 kg czystych, wydrylowanych wiśni
 - 2 kg cukru
 
- Czyste i pozbawione pestek wiśnie, daj do większego naczynia, zasyp cukrem, delikatnie pomieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odłóż na 24 godziny.
 - W tym czasie wiśnie puszczą sok. Należy odlać sok i zagotować go w osobnym naczyniu.
 - Gorącym sokiem zalej wiśnie, pomieszaj delikatnie i ponownie odstaw naczynie z wiśniami i syropem na 24 godziny.
 - Ponownie oddziel sok od wiśni. Wiśnie daj do czystych i wyparzonych słoiczków, a sok ponownie zagotuj.
 - Gorącym sokiem, zalej wiśnie w słoiczkach i szczelnie zakręć słoiki.
 - Na dno większego garnka, daj bawełnianą ściereczkę, ułóż na niej słoiki z wiśniami, ostrożnie nalej wody do 1/2 wysokości słoików. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz do minimum i gotuj całość pod przykryciem, około 15 minut.
 - Gorące słoiki, ułóż ciasno na desce, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wystudzenia. Schłodzone słoiki, przełóż w chodne miejsce ?