Wiosenny chleb na zakwasie pszennym
Wciąż nie mogę w to uwierzyć, że w końcu pojawiła się wiosna. Zima trwała w tym roku zdecydowanie za długo, męcząc swoją obecnością wszystkich na około. Brakowało mi do szczęścia słońca i wiosenno-letnich owoców i warzyw. Dlatego teraz cieszę się każdym pięknym dniem i produktami sezonowymi które pojawiają się na straganach.
Wiosnę widać nie tylko za oknem, ale także w mojej kuchni. Przemyciłam nawet jej trochę w dzisiejszym chlebie. Chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym wyszedł zielonkawy, dzięki wzbogaceniu go o pesto. Pesto przygotowałam ze świeżego szpinaku, natki pietruszki, koperku i młodej cukinii. Można do tego wykorzystać inne zielone warzywa np. liście botwinki, szczaw, czy szparagi.
Wiosenny chleb na pszennym zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 7 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 7 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 ml letniej wody
- 4-5 łyżek pesto
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Pesto:
- 100 g liści świeżego szpinaku, świeżej pietruszki, koperku i tartej cukinii
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Do wysokiego naczynia wrzucamy umyte liście szpinaku, natki pietruszki, koperku i startą na tarce o małych oczkach cukinię. Składniki przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę i miksujemy na gładkie pesto.
- Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką razową.Dodajemy sól, pieprz.
- Powoli wlewamy letnią wodę i dodajemy ją do składników na zmianę z pesto. Wyrabiamy ciasto 8 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto przekładamy do misy oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy je ok. 3 minuty i przekładamy do koszyka do wyrastania chleba lub do durszlaka. Koszyk należy obsypać mąką lub wyłożyć pergaminem/folią spożywczą. Ciasto do koszyka wkładamy złączeniem ku górze. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
- Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na gorącą blachę lub zimną, wyłożoną dodatkowo pergaminem. Chleb wkładamy szybko do pieca i podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy funkcję pieczenia góra- dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut.
- Po upieczeniu, studzimy go na kuchennej kratce.