Wiosenny chleb na zakwasie pszennym

Wiosenny chleb na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Wiosenny chleb na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWciąż nie mogę w to uwierzyć, że w końcu pojawiła się wiosna. Zima trwała w tym roku zdecydowanie za długo, męcząc swoją obecnością wszystkich na około. Brakowało mi do szczęścia słońca i wiosenno-letnich owoców i warzyw. Dlatego teraz cieszę się każdym pięknym dniem i produktami sezonowymi które pojawiają się na straganach.

Wiosnę widać nie tylko za oknem, ale także w mojej kuchni. Przemyciłam nawet jej trochę w dzisiejszym chlebie. Chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym wyszedł zielonkawy, dzięki wzbogaceniu go o pesto. Pesto przygotowałam ze świeżego szpinaku, natki pietruszki, koperku i młodej cukinii. Można do tego wykorzystać inne zielone warzywa np. liście botwinki, szczaw, czy szparagi.

Zdjęcie - Wiosenny chleb na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenny chleb na pszennym zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 7 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 7 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 200 ml letniej wody
  • 4-5 łyżek pesto
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • Pesto:
  • 100 g liści świeżego szpinaku, świeżej pietruszki, koperku i tartej cukinii
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy umyte liście szpinaku, natki pietruszki, koperku i startą na tarce o małych oczkach cukinię. Składniki przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę i miksujemy na gładkie pesto.
  2. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką razową.Dodajemy sól, pieprz.
  3. Powoli wlewamy letnią wodę i dodajemy ją do składników na zmianę z pesto. Wyrabiamy ciasto 8 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do misy oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
  5. Podrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy je ok. 3 minuty i przekładamy do koszyka do wyrastania chleba lub do durszlaka. Koszyk należy obsypać mąką lub wyłożyć pergaminem/folią spożywczą. Ciasto do koszyka wkładamy złączeniem ku górze. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
  6. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  7. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na gorącą blachę lub zimną, wyłożoną dodatkowo pergaminem. Chleb wkładamy szybko do pieca i podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy funkcję pieczenia góra- dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut.
  8. Po upieczeniu, studzimy go na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów