Wiosenna zupa z młodej kapusty z łososiem
Kiedy w sklepach zaczyna pojawiać się młoda kapusta, pęczki marchewki i wczesne ziemniaki znak to, że wiosna już przyszła!
Wiosenne dania mają dla mnie smak koperku. Po prostu go uwielbiam! Do dzisiejszej zupy z kapusty i dodanego do niej łososia, pasuje doskonale!
Przed Wam więc porcja aromatycznej zupy z młodych warzyw, pachnąca koperkiem, z kawałkami delikatnej ryby w środku.
Składniki- kapusta młoda - 1/2 główki
- marchew młoda - 3 szt
- pietruszka - 2 szt
- seler - 1/2 szt
- por - 1 szt
- ziemniaki - 4 szt
- łosoś - 1/2 kg
- koperek - pęczek
- ziele angielskie - 4 ziarna
- liśc laurowy - 3 szt
- kminek - szczypta
- sól, pieprz - do smaku
Marchewkę, seler i pietruszkę obierz. Dodaj por, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, sól i pieprz. Zalej wodą (ok. 2 litry), gotuj ok. 30 minut. Wyjmij warzywa i pokrój w kostkę (por możesz usunąć).
Do wywaru warzywnego dodaj pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj do miękkości ( w razie konieczności dodaj tyle wody, aby przykrywała wszystkie składniki).
Z powrotem dodaj do garnka marchew i resztę warzyw wraz z obranym ze skóry, pokrojonym w kostkę łososiem. Gotuj 5 minut. Dodaj drobno posiekany koper, dopraw do smaku.