Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przymrozki za oknem, ale na sklepowych półkach pojawiły się szparagi. Znak to, że mamy wiosnę!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pierwszy szparagowy ogień trafiła u mnie sałatka ziemniaczana (z młodych ziemniaków, oczywiście!), z fasolką, rzodkiewką i dużą ilością zieleniny- koperku i szczypioru. Użyłam szparagów świeżych, to znaczy- nie gotowałam ich. Surowe zielone szparagi to coś wspaniałego! Są jędrne, chrupiące i smakują niczym strączek zielonego groszku zerwany prosto z krzaczka!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tę wiosenną sałatkę ziemniaczaną wzbogaciłam sosem z miodowo-musztardowymi nutami, ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują lekko kwaskowatego wsparcia!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ziemniaki - ok. 8 sztuk, młode, małe
  • biała fasola - 1/3 szklanki (nieugotowana, drobna) lub 1 szklanka ugotowanej
  • szparagi zielone - 8 sztuk
  • szczypior - 2 czubate łyżki
  • koperek - 3 czubate łyżki
  • rzodkiewki - 4 duże sztuki
  • sos
  • oliwa - 4 łyżki
  • musztarda - 3 łyżeczki (ziarnista + dijon)
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet winny biały - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Fasolę namocz, ugotuj do miękkości (lub użyj odsączonej, z puszki).

Dokładnie umyte ziemniaki ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, pokrój w ćwiartki.

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, zieloną część pokrój ukośnie w ok. 2 cm. kawałki.

W miseczce połącz ziemniaki, fasolę, kawałki szparagów i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj posiekany szczypior i koperek.

Przygotuj sos: połącz oliwę, musztardę, miód i ocet. Dopraw do smaku- sos może różnie smakować w zależności od tego, jakie oliwy czy musztardy użyjesz.

Dressingiem polej warzywa, dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj składniki.

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)

Gołąbki z młodej kapusty z mię…

aronia aronia
Wiem co jem

Drożdżak z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Drożdżak z truskawkami, rabarb…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika
1

Kurczak rozmarynowy z młodymi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kremowy deser z truskawkami

Kremowy deser z truskawkami

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidor…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kruche ciasto z czereśniami i pianką

Kruche ciasto z czereśniami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami
1

Szybka potrawka wiosenna z kur…

Dzi Dzi
karmelowy

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem
1

Pęczotto z kurczakiem, kapustą…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kaszotto z botwinką i serem korycińskim

Kaszotto z botwinką i serem ko…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Risotto ze szparagami i boczkiem

Risotto ze szparagami i boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Risotto z groszkiem cukrowym

Risotto z groszkiem cukrowym

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami

Wiosenna zupa z ziemniakami, c…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary