Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przymrozki za oknem, ale na sklepowych półkach pojawiły się szparagi. Znak to, że mamy wiosnę!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pierwszy szparagowy ogień trafiła u mnie sałatka ziemniaczana (z młodych ziemniaków, oczywiście!), z fasolką, rzodkiewką i dużą ilością zieleniny- koperku i szczypioru. Użyłam szparagów świeżych, to znaczy- nie gotowałam ich. Surowe zielone szparagi to coś wspaniałego! Są jędrne, chrupiące i smakują niczym strączek zielonego groszku zerwany prosto z krzaczka!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tę wiosenną sałatkę ziemniaczaną wzbogaciłam sosem z miodowo-musztardowymi nutami, ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują lekko kwaskowatego wsparcia!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ziemniaki - ok. 8 sztuk, młode, małe
  • biała fasola - 1/3 szklanki (nieugotowana, drobna) lub 1 szklanka ugotowanej
  • szparagi zielone - 8 sztuk
  • szczypior - 2 czubate łyżki
  • koperek - 3 czubate łyżki
  • rzodkiewki - 4 duże sztuki
  • sos
  • oliwa - 4 łyżki
  • musztarda - 3 łyżeczki (ziarnista + dijon)
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet winny biały - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Fasolę namocz, ugotuj do miękkości (lub użyj odsączonej, z puszki).

Dokładnie umyte ziemniaki ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, pokrój w ćwiartki.

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, zieloną część pokrój ukośnie w ok. 2 cm. kawałki.

W miseczce połącz ziemniaki, fasolę, kawałki szparagów i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj posiekany szczypior i koperek.

Przygotuj sos: połącz oliwę, musztardę, miód i ocet. Dopraw do smaku- sos może różnie smakować w zależności od tego, jakie oliwy czy musztardy użyjesz.

Dressingiem polej warzywa, dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj składniki.

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z dorsza, czyli irlandzkie fishcakes
1

Kotlety z dorsza, czyli irland…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem
1

Ziemniaczane łódeczki z brokuł…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek

Sałatka na ciepło z młodych zi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bataty faszerowane

Bataty faszerowane

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z ziemniakami i fetą
1

Sałatka z ziemniakami i fetą

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z bobem, boczkiem i młodymi ziemniakami
1

Sałatka z bobem, boczkiem i mł…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Ucierane ciasto z serem i malinami
1

Ucierane ciasto z serem i mali…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie drożdżówki z owocami
1

Wegańskie drożdżówki z owocami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami

Pełnoziarniste ciasto dyniowe…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ogórki kanapkowe do słoików

Ogórki kanapkowe do słoików

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kurczak pieczony w piekarniku
1

Kurczak pieczony w piekarniku

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik  z owocami lata. Bąbelki z magią…

Sernik z owocami lata. Bąbelk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami