Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami
Przymrozki za oknem, ale na sklepowych półkach pojawiły się szparagi. Znak to, że mamy wiosnę!
Na pierwszy szparagowy ogień trafiła u mnie sałatka ziemniaczana (z młodych ziemniaków, oczywiście!), z fasolką, rzodkiewką i dużą ilością zieleniny- koperku i szczypioru. Użyłam szparagów świeżych, to znaczy- nie gotowałam ich. Surowe zielone szparagi to coś wspaniałego! Są jędrne, chrupiące i smakują niczym strączek zielonego groszku zerwany prosto z krzaczka!
Tę wiosenną sałatkę ziemniaczaną wzbogaciłam sosem z miodowo-musztardowymi nutami, ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują lekko kwaskowatego wsparcia!
Proporcje na 4 porcje.
Składniki- ziemniaki - ok. 8 sztuk, młode, małe
- biała fasola - 1/3 szklanki (nieugotowana, drobna) lub 1 szklanka ugotowanej
- szparagi zielone - 8 sztuk
- szczypior - 2 czubate łyżki
- koperek - 3 czubate łyżki
- rzodkiewki - 4 duże sztuki
- sos
- oliwa - 4 łyżki
- musztarda - 3 łyżeczki (ziarnista + dijon)
- miód - 1 łyżeczka
- ocet winny biały - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
Fasolę namocz, ugotuj do miękkości (lub użyj odsączonej, z puszki).
Dokładnie umyte ziemniaki ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, pokrój w ćwiartki.
Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, zieloną część pokrój ukośnie w ok. 2 cm. kawałki.
W miseczce połącz ziemniaki, fasolę, kawałki szparagów i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj posiekany szczypior i koperek.
Przygotuj sos: połącz oliwę, musztardę, miód i ocet. Dopraw do smaku- sos może różnie smakować w zależności od tego, jakie oliwy czy musztardy użyjesz.
Dressingiem polej warzywa, dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj składniki.