Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przymrozki za oknem, ale na sklepowych półkach pojawiły się szparagi. Znak to, że mamy wiosnę!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pierwszy szparagowy ogień trafiła u mnie sałatka ziemniaczana (z młodych ziemniaków, oczywiście!), z fasolką, rzodkiewką i dużą ilością zieleniny- koperku i szczypioru. Użyłam szparagów świeżych, to znaczy- nie gotowałam ich. Surowe zielone szparagi to coś wspaniałego! Są jędrne, chrupiące i smakują niczym strączek zielonego groszku zerwany prosto z krzaczka!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tę wiosenną sałatkę ziemniaczaną wzbogaciłam sosem z miodowo-musztardowymi nutami, ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują lekko kwaskowatego wsparcia!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ziemniaki - ok. 8 sztuk, młode, małe
  • biała fasola - 1/3 szklanki (nieugotowana, drobna) lub 1 szklanka ugotowanej
  • szparagi zielone - 8 sztuk
  • szczypior - 2 czubate łyżki
  • koperek - 3 czubate łyżki
  • rzodkiewki - 4 duże sztuki
  • sos
  • oliwa - 4 łyżki
  • musztarda - 3 łyżeczki (ziarnista + dijon)
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet winny biały - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Fasolę namocz, ugotuj do miękkości (lub użyj odsączonej, z puszki).

Dokładnie umyte ziemniaki ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, pokrój w ćwiartki.

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, zieloną część pokrój ukośnie w ok. 2 cm. kawałki.

W miseczce połącz ziemniaki, fasolę, kawałki szparagów i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj posiekany szczypior i koperek.

Przygotuj sos: połącz oliwę, musztardę, miód i ocet. Dopraw do smaku- sos może różnie smakować w zależności od tego, jakie oliwy czy musztardy użyjesz.

Dressingiem polej warzywa, dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj składniki.

Przepisy z tych kategorii

Aksamitna zupa szczawiowa z jajkiem
1

Aksamitna zupa szczawiowa z ja…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem ze szparagów ze skwarkami

Krem ze szparagów ze skwarkami

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

napiecyku napiecyku
napiecyku

Botwinka ze szparagami

Botwinka ze szparagami

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa z zielonych warzyw z pistacjami

Zupa z zielonych warzyw z pist…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jarzynowa z młodych warzyw

Jarzynowa z młodych warzyw

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z grillowanymi szparagami, halloumi i truskawkami

Sałatka z grillowanymi szparag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą

Szparagi z grillowanym serem h…

food² food²
Food Square

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Szparagi z masłem i cytryną

Szparagi z masłem i cytryną

aronia aronia
Wiem co jem

Na dobry początek dnia

Na dobry początek dnia

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Podpłomyki cebulowo-szparagowe
1

Podpłomyki cebulowo-szparagowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb