Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli już mocno objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów z kapustą i grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone tracą swój smak, ulatuje gdzieś kwaśność kapusty, a i smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli zostaje mi farsz, wolę upiec z nim tartę, paszteciki lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam!

Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody

farsz (na ok 35 szt)

ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)
1 średnia cebula
80 g gotowanej kapusty kiszonej
mała garść pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz
masło
+ smażona na maśle cebula do podania

Przygotowanie:
ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!


Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów