Wieprzowina z fasolką szparagową
Kuchnia tajska zawsze kojarzyła mi się, nie wiem zresztą czy słusznie - z mlekiem kokosowym, owocami morza i dziwnymi przyprawami. Jakie więc było moje zaskoczenie kiedy w książeczce dołożonej do jakiejś gazety (chyba GW) znalazłam całkiem zwyczajne danie, ze składnikami tolerowanymi u mnie w domu, a nawet z bardzo popularną fasolką. Zaletą tego dania jest jego szybkie wykonanie i bardzo dobry smak. Lekko słodki od fasolki i pysznie chrupiący. Z ryżem smakuje wyśmienicie. Jest to moja propozycja do akcji Grumków.
Składniki:
- 40-50 dag mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu chilli
- sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, sól, cukier, przyprawy. Dusić do pożądanej miękkości. Pod koniec dodać podgotowaną oddzielnie fasolkę. Podawać z ryżem
Smacznego:)