Wieprzowina z fasolką szparagową

Wieprzowina z fasolką  szparagową

Kuchnia tajska zawsze kojarzyła mi się, nie wiem zresztą czy słusznie - z mlekiem kokosowym, owocami morza i dziwnymi przyprawami. Jakie więc było moje zaskoczenie kiedy w książeczce dołożonej do jakiejś gazety (chyba GW) znalazłam całkiem zwyczajne danie, ze składnikami tolerowanymi u mnie w domu,  a nawet z bardzo popularną fasolką. Zaletą tego dania jest jego szybkie wykonanie i bardzo dobry smak. Lekko słodki od fasolki i pysznie chrupiący. Z ryżem smakuje wyśmienicie. Jest to moja propozycja do akcji Grumków.

 Zdjęcie - Wieprzowina z fasolką  szparagową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  40-50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu chilli
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, sól, cukier, przyprawy. Dusić do pożądanej miękkości. Pod koniec dodać podgotowaną oddzielnie fasolkę. Podawać z ryżem

Smacznego:)

Kategorie przepisów