Wieprzowina z fasolką szparagową

Kuchnia tajska zawsze kojarzyła mi się, nie wiem zresztą czy słusznie - z mlekiem kokosowym, owocami morza i dziwnymi przyprawami. Jakie więc było moje zaskoczenie kiedy w książeczce dołożonej do jakiejś gazety (chyba GW) znalazłam całkiem zwyczajne danie, ze składnikami tolerowanymi u mnie w domu,  a nawet z bardzo popularną fasolką. Zaletą tego dania jest jego szybkie wykonanie i bardzo dobry smak. Lekko słodki od fasolki i pysznie chrupiący. Z ryżem smakuje wyśmienicie. Jest to moja propozycja do akcji Grumków.

 Zdjęcie - Wieprzowina z fasolką  szparagową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  40-50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu chilli
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, sól, cukier, przyprawy. Dusić do pożądanej miękkości. Pod koniec dodać podgotowaną oddzielnie fasolkę. Podawać z ryżem

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Wieprzowina słodko-kwaśna
8

Wieprzowina słodko-kwaśna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Peklowana i pieczona  szynka

Peklowana i pieczona szynka

figmara figmara
figowe smaki

Wieprzowina z mascarpone i  musztardą
6

Wieprzowina z mascarpone i mu…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki schabowe a
41

Roladki schabowe a

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z  ziołami
11

Wieprzowina w sosie musztardow…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wieprzowina słodko -  kwaśna
1

Wieprzowina słodko - kwaśna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku