Wieprzowina w śliwkach i pieczone ziemniaki

Wieprzowina w śliwkach i pieczone ziemniaki

Od jakiegoś czasu znowu zaczęłam kupować czasopismo "Kuchnia". Zmieniło się przez te lata, gdy zaglądałam do niego sporadycznie. Wierna bowiem byłam tylko na samym początku. ;-)) A teraz nie mogłam doczekać się nowego numeru i wreszcie w kiosku odpowiedziano mi, że jest. I kupiłam. Nowy stary numer. W kiosku tym bowiem leżała "Kuchnia" z listopada 2007 roku. Nie żałuję, bo ciekawa. :-) I właśnie tym egzemplarzem posłużyłam się przygotowując dziś obiad. ;-))

Zdjęcie - Wieprzowina w śliwkach i pieczone ziemniaki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieprzowina w śliwkach i pieczone ziemniaki

4 polędwiczki wieprzowe

4 łyżki oleju

kilka dużych ziemniaków

60 dag śliwek węgierek

5 dag masła l. oleju

200 ml śmietany 18% (albo jogurtu koziego naturalnego)

1/2 małej główki czosnku

kilka łyżek natki drobno posiekanej

sól, pieprz

Na marynatę:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki sosu worcestershire

1 płaska łyżka musztardy Dijon Develey

kilka gałązek świeżych ziół, np. tymianku lub natki

Wszystkie składniki marynaty połączyłam i zanurzyłam w niej mięso. Zostawiłam w marynacie na godzinę.

Wymyte ziemniaki owinęłam w folię i piekłam w 200 stopniach przez ok. godzinę.

Śliwki oczyściłam z pestek i przesmażyłam na maśle.

Mięso po godzinie wyjęlam z marynaty, wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym i położyłam na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z każdej strony przez ok. 12 minut za każdym razem.

Śmietanę zmieszałam z natką, drobno pokrojonym czosnkiem, doprawiłam solą i pieprzem.

Na ciepłe śliwki położyłam pokrojone polędwiczki. Obok nich ziemniaki polane śmietaną z przyprawami.

* źródło - "Kuchnia" listopadowa, 2007r.

Zdjęcie - Wieprzowina w śliwkach i pieczone ziemniaki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wieprzowina w śliwkach i pieczone ziemniaki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów