Wieprzowina w czerwonym sosie

Wieprzowina w czerwonym  sosie

Zaczął się nowy rok szkolny i czas wrócić do codziennych obowiązków a to oznacza przygotowywanie szybkich obiadów. Dlatego sięgam po moją książkę o chińskiej kuchni, z której korzystałam juz wiele razy i jeszcze nie raz będę. Wszystkie dania, które z niej zrobiłam wydają się podobne ale nie do końca tak jest. Dzisiejsze jest słodkawo-ostre, mięso jest kruche a sos  aromatyczny i naprawdę smaczny. Danie podałam z chińskim makaronem błyskawicznnym ale można też zaserwować go z ryżem Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Wieprzowina w czerwonym  sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 450 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 3 marchwie
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • 300 ml bulionu z kury
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody

Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy,ocet winny, cukier. Doproawdzic do wrzenia i dusic okołó 30 minut.Zmieszać mąkę  z wodą, dodac do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszająć do momentu aż zgęstnieje.

Smacznego:)

Kategorie przepisów