Wieprzowina w czerwonym sosie
Zaczął się nowy rok szkolny i czas wrócić do codziennych obowiązków a to oznacza przygotowywanie szybkich obiadów. Dlatego sięgam po moją książkę o chińskiej kuchni, z której korzystałam juz wiele razy i jeszcze nie raz będę. Wszystkie dania, które z niej zrobiłam wydają się podobne ale nie do końca tak jest. Dzisiejsze jest słodkawo-ostre, mięso jest kruche a sos aromatyczny i naprawdę smaczny. Danie podałam z chińskim makaronem błyskawicznnym ale można też zaserwować go z ryżem Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 450 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 dymki
- 3 marchwie
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
- 300 ml bulionu z kury
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wody
Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy,ocet winny, cukier. Doproawdzic do wrzenia i dusic okołó 30 minut.Zmieszać mąkę z wodą, dodac do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszająć do momentu aż zgęstnieje.
Smacznego:)