Wieprzowina smażona z papryką
Przepis na to danie znalazłam w książce, która nie ma autora a szkoda bo jest tam wiele pysznych pomysłów. Wypróbowałam już kilka i każdy jest smaczniejszy od poprzedniego. Dzisiejsza moja propozycja to wieprzowina smażona z papryką. Danie podane z ryżem smakuje wpsaniale. Jeśli użyjemy kolorowej papryki to równiez ładnie wygląda.
Składniki:
- 25 dag wieprzowiny
- po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
- 2 jabłka
- 3-4 pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- łyżka białego wina wytrawnego
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 bulionu z kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- łyżka białego wina wytrawnego
-
3 łyżeczki cukru
Mięso pokroić w krótkie, cienkie paseczki. W misce połączyć sos sojowy z winem i mąką ziemniaczaną i do tej marynaty włożyć mięso, dokładnie je zwilżyć, przykryć i odstawić na 20 min. W kubku wymieszać składniki sosu. Jabłka i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na dużym ogniu mięso, zsunąć je na bok, dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć kilka minut, potem wszystko razem wymieszać, wlać sos i gotować, stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Podawać natychmiast.
Smacznego:)