Wieprzowina smażona z papryką

Wieprzowina smażona z  papryką

Przepis na to danie znalazłam w książce, która nie ma autora a szkoda bo jest tam wiele pysznych pomysłów. Wypróbowałam już kilka i każdy jest smaczniejszy od poprzedniego. Dzisiejsza moja propozycja to wieprzowina smażona z papryką. Danie podane z ryżem smakuje wpsaniale. Jeśli użyjemy kolorowej papryki to równiez ładnie wygląda.

Zdjęcie - Wieprzowina smażona z  papryką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 25 dag wieprzowiny
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
  • 2 jabłka
  • 3-4 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka białego wina wytrawnego
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 bulionu z kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka białego wina wytrawnego
  • 3 łyżeczki cukru

Mięso pokroić w krótkie, cienkie paseczki. W misce połączyć sos sojowy z winem i mąką ziemniaczaną i do tej marynaty włożyć mięso, dokładnie je zwilżyć, przykryć  i odstawić na 20 min. W kubku wymieszać składniki sosu. Jabłka  i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na dużym ogniu mięso, zsunąć je na bok, dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć kilka minut, potem wszystko razem wymieszać, wlać sos i gotować, stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Kategorie przepisów