Wieprzowina po szanghajsku – przepis na stir fry
Gotowanie w woku jest jak magia. W zależności od tego w jakiej kolejności wrzuca się składniki, można osiągnąć różne efekty. Buchająca para z garnka, aromat dymu i to tempo – w żaden inny sposób nie gotuje się w takim tempie. Warto mieć więc przygotowane wszystko wcześniej. Gdy odkryłam jaką frajdę sprawia mi gotowanie w woku, bardzo zbliżyłam się do kuchni azjatyckiej. W kuchennych szafkach pojawiły się egzotyczne smaki, a ja wiele nauczyłam się od czasu, gdy szczytem moich możliwości był sos słodko – kwaśny i kurczak z ananasem.
I takim sposobem powstała wieprzowina w szanghajskim stylu z makaronem chow mein. Pomimo wszystko jest to proste do przygotowania danie, w miarę szybkie, sycące, a jednocześnie niezbyt ciężkie – pikantne, ze słodko-gorzką karmelową nutą. Świetne do przygotowania jako obiad dla całej rodziny w środku tygodnia i nie tylko. Składniki:(ok.4 porcje)-
-
- 500g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1cm kawałek kłącza imbiru
- 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mirinu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 szklanki wody
- 2 dymki
- pęczek kolendry
- 1 opakowanie makaronu chow mein
-
Przygotowanie krok po kroku:
-
- W garnku zagotuj wodę.
- W międzyczasie pokrój mięso w kostkę. Do wrzątku wrzuć mięso i obgotuj przez 2 minuty. Odsącz i osusz.
- Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj.
- Rozgrzej wok. Dodaj olej, a następnie cukier. Poczekaj aż się skarmelizuje, a następnie dodaj obgotowane mięso.
- Wymieszaj aż całe pokryje się karmelem.
- Dodaj czosnek, chili i imbir. Wymieszaj.
- Dodaj mirin, oba sosy sojowe i ponownie zamieszaj.
- Dolej wodę i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlej wodą.
- Gdy mięso będzie miękkie, dolej wody tak, aby powstał lekki sos. W garnku musi być sporo płynu, około 1 szklanki.
- W razie konieczności dopraw do smaku solą.
- Do woka dodaj makaron i przykryj. Zaczekaj aż zmięknie. Wymieszaj.
- Dodaj posiekaną ukośnie dymkę oraz część kolendry. Resztę pozostaw do dekoracji.
- Podawaj od razu.
Smacznego!