WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM
Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną wieprzowinę z tymi owocami w roli głównej.Jedząc ją pierwszy raz,rozkoszowałam się tym smakiem,
jakże innym od tradycyjnych gulaszy.Główną bazą i podstawą tego dania jest sos.
Składniki:
SOS:
- 12 śliwek węgierek
- 4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego)
- 3-4 łyżeczki sosu sojowego
- 500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- odrobina mąki
Zalałam 1/4 szklanki wody i gotowałam do miękkości.
Następnie czynność trochę pracochłonna- przecierałam je przez sitko.
Skórki wyrzuciłam a do miąższu dodałam cukier i sos sojowy.
Gotowałam sos około 15 minut aż zgęstniał .
Rozgrzałam olej na patelni, na którym podsmażyłam czosnek i cebulę.Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki.Smażyłam,aż się zarumienią.Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut.Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut.
Podawałam z ryżem.
Rewelacja! Smacznego!