Wieniec maślany z makiem

Wieniec maślany z  makiem

Niestety w szkołach jest teraz gorączkowy okres i nie mam za wiele czasu na spędzanie go w kuchni ale ciasto drożdżowe musiałam zrobić. Niektórzy myślą, że z drożdżowym jest dużo zachodu a ja lubię go właśnie  za to, że mogę go zagnieść i  pójść sobie do innej roboty, przyjść za dwie godziny i ciasto mam gotowe. Na większe wyzwania muszę poczekać do ferii, tymczasem zrobiłam wieniec maślany, który  był tak dobry, że zniknął prawie natychmiast. No chyba, że to tak z  tęsknoty nam smakowało bo bardzo dawno nie robiłam drożdżowego:)

Zdjęcie - Wieniec maślany z  makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2  dkg świeżych drożdży
  • 1/2  szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 15 dkg miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
  • szczypta soli
  • do posmarowania białko
  • mak do posypania


Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości podgrzanego mleka. Odstawić, żeby podrosły. Gdy już podwoją objętość dodać do mąki. Kolejno dodawać pozostałe składniki oprócz białka i maku. Wyrobić ciasto.  Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić. Uformować bułkę. Przełożyć do  foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować białkiem i posypać makiem. Piec około 30 minut w 190'C.

Smacznego:)

Kategorie przepisów