Wielkopolskie Pyry z gzikiem
"To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna,
podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona
dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas
kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji." - regionwielkopolska.pl
Może mój przepis, nie odwzorowuje 1:1 tradycyjnej potrawy, ale jest w nim wszystko to, co być powinno ;)
Co potrzebujemy:
1. Twaróg rozduszamy widelcem, dodajemy śmietanę/jogurt, stopniowo do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku.
2. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kawałkiem masła.
Co potrzebujemy:
- ziemniaki
- kostka twarogu chudego
- pół cebuli
- szczypiorek (dużo ;] )
- 2-3 łyżki śmietany 18% (u mnie jogurt naturalny)
- sól, pieprz
- opcjonalnie: masło
1. Twaróg rozduszamy widelcem, dodajemy śmietanę/jogurt, stopniowo do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku.
2. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kawałkiem masła.