Wielkanocny wieniec drożdżowy
Proste, słodkie ciasto drożdżowe w formie wieńca. Przepyszne jeszcze ciepłe z masełkiem lub powidłami. Idealne na świąteczne śniadanie!Ciasto można przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce, zawinięte w folię spożywczą. Rano tylko uformować wieniec i upiec. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
450 g mąki pszennej
2 jajka
ok. 100 ml mleka
120 g masła
8 g suchych drożdży
80 g cukru
do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Mąkę wymieszać z drożdżami. Masło roztopić i przestudzić, dodać cukier, jajka i mleko. Zmiksować i dodać do mąki. Wymieszać i wyrabiać ciasto do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodac odrobine mleka. Ciasto musi być jednolite i sprężyste. Uformowac kulę, przykryc i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić, podzielić na 3 części i z każdej uformować długi wałeczek o średnicy około 2 cm. Wałeczki zapleść w warkocz. Dobrze skleić na końcach i zawinąć w wieniec. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyrośniety wieniec posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem i wsadzić do piekarnika na około 25 minut. SMACZNEGO