Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich
Na wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak.
Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego.
Składniki:
2,5 szklanki ugotowanej fasoli (mały jaś)
1 gruszka+ plastry gruszki
1 cebula
1/2 szklanki orzechów włoskich
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkartałowej
sól, pieprz
Wykonanie:
- fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano wodę z moczenia odlać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny do miękkości. Odcedzić (zachowując część wody), przestudzić
- cebulę zeszklić na części oleju, w międzyczasie dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę
- fasolę, cebulę z gruszką, przyprawy i jajka umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była za sucha dodać odrobinę wody z gotowania fasoli. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać drobno posiekane orzechy włoskie. Skosztować masę, w razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu
- foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
- masę fasolową układać w foremce uciskając łyżką, na koniec uderzać foremką o blat, by masa ściśle się ułożyła. Górę pasztetu można ozdobić plastrami obranej gruszki
- piec w 200`C 45 minut. Gdy pasztet jest zrumieniony, a brzegi odstają od brzegów foremki pasztet jest gotowy. Studzić w foremce. Najlepiej kroić po nocy spędzonej w lodówce