Wielkanocny deser z ajerkoniakiem

Zdjęcie - Wielkanocny deser z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W trakcie Świąt Wielkanocnych oprócz ciast i innych potraw, można zaserwować delikatny, puszysty deser śmietanowy z dodatkiem aromatycznego sosu budyniowego z ajerkoniakiem. Niewątpliwie zrobi on wrażenie na naszych najbliższych :)

Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru.


Składniki na sos budyniowy z ajerkoniakiem:

  • 20 g waniliowego proszku budyniowego,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 70 ml ajerkoniaku.

Krem śmietanowy:

  • 250 g serka marscarpone (schłodzonego),
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej),
  • 3-4 łyżki cukru.

Śmietana do dekoracji:

  • 150 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej),
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru,
  • śmietan-fix (opcjonalnie).

Dodatkowo:

  • 100 g herbatników maślanych,
  • cukierki jajeczka (do dekoracji).


Z 250 ml mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy, dodając 1 łyżkę cukru. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając zagotować, do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić z palnika do całkowitego wystudzenia. Powierzchnię budyniu, można przykryć folią spożywczą (tak, żeby dotykała powierzchni), żeby nie powstał nam zbędny kożuch.
Teraz należy przygotować krem śmietanowy. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz przesiany przez sitko cukier puder. Za pomocą miksera ubijać całość (przez około 2-3 minuty), tak żeby powstał jednolity, gęsty krem. Wstawić do lodówki.
Do wystudzonego budyniu dodać ajerkoniak. Za pomocą rózgi połączyć całość do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu.
Herbatniki wyjąć z opakowania i przełożyć do melaksera. Zmielić dokładnie na "piasek".
Schłodzoną śmietankę do dekoracji, ubić na sztywno dodając cukier puder i opcjonalnie pod koniec ubijania śmietan-fix.
Przygotować szklane naczynia do deserów i układać warstwami:- zmielone herbatniki,- krem śmietanowy,- sos budyniowy z ajerkoniakiem,- krem śmietanowy,- sos budyniowy z ajerkoniakiem,- bitą śmietanę,- cukierki jajeczka.
Przechowywać w lodówce.


Drukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy