Wielkanocne (mini) baby drożdżowe
Alternatywa dla klasycznej, dużej drożdżowej baby wielkanocnej, urocze babeczki, pełne rodzynek (namoczonych w alkoholu lub soku pomarańczowym) świetnie sprawdzą się w koszyczku ze święconką.
Do upieczenia tych mini-ciast użyłam malutkich foremek „z kominkiem”, możecie jednak z powodzeniem zastąpić je zwykłą formą do wypieku muffinek.
Z podanych proporcji upieczecie 6-8 dobrze wyrośniętych babeczek.
Składniki- mąka pszenna - 350 g
- mleko - 100 ml
- cukier - 45 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- żółtko - 1 szt
- drożdże - 40 g
- masło - 150 g, rozpuszczone
- rodzynki - 3 łyżki
- alkohol - 3 łyżki np. whisky
Rodzynki namocz w alkoholu/soku pomarańczowym.
Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuść, ostudź.
W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, esencję waniliową, sól, roztopione masło i jajka. Dodaj rozczyn drożdżowy, połącz. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi objętość.
Ciasto połącz z lekko odsączonymi rodzynkami. Przełóż do natłuczonych foremek na babeczki. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia ok. 20-25 minut.
Przed podaniem (opcjonalnie) polukruj i obsyp posiekanymi orzeszkami (ja użyłam pistacji).