Wielkanocne (mini) baby drożdżowe

Wielkanocne (mini) baby drożdżowe

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Alternatywa dla klasycznej, dużej drożdżowej baby wielkanocnej, urocze babeczki, pełne rodzynek (namoczonych w alkoholu lub soku pomarańczowym) świetnie sprawdzą się w koszyczku ze święconką.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia tych mini-ciast użyłam malutkich foremek „z kominkiem”, możecie jednak z powodzeniem zastąpić je zwykłą formą do wypieku muffinek.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie 6-8 dobrze wyrośniętych babeczek.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rodzynki namocz w alkoholu/soku pomarańczowym.

Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuść, ostudź.

W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, esencję waniliową, sól, roztopione masło i jajka. Dodaj rozczyn drożdżowy, połącz. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi objętość.

Ciasto połącz z lekko odsączonymi rodzynkami. Przełóż do natłuczonych foremek na babeczki. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia ok. 20-25 minut.

Przed podaniem (opcjonalnie) polukruj i obsyp posiekanymi orzeszkami (ja użyłam pistacji).

Kategorie przepisów