Wielkanocne (mini) baby drożdżowe

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Alternatywa dla klasycznej, dużej drożdżowej baby wielkanocnej, urocze babeczki, pełne rodzynek (namoczonych w alkoholu lub soku pomarańczowym) świetnie sprawdzą się w koszyczku ze święconką.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia tych mini-ciast użyłam malutkich foremek „z kominkiem”, możecie jednak z powodzeniem zastąpić je zwykłą formą do wypieku muffinek.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie 6-8 dobrze wyrośniętych babeczek.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • mleko - 100 ml
  • cukier - 45 g
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • żółtko - 1 szt
  • drożdże - 40 g
  • masło - 150 g, rozpuszczone
  • rodzynki - 3 łyżki
  • alkohol - 3 łyżki np. whisky
Sposób przygotowania

Rodzynki namocz w alkoholu/soku pomarańczowym.

Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuść, ostudź.

W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, esencję waniliową, sól, roztopione masło i jajka. Dodaj rozczyn drożdżowy, połącz. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi objętość.

Ciasto połącz z lekko odsączonymi rodzynkami. Przełóż do natłuczonych foremek na babeczki. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia ok. 20-25 minut.

Przed podaniem (opcjonalnie) polukruj i obsyp posiekanymi orzeszkami (ja użyłam pistacji).

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe babeczki z rodzynkami
1

Drożdżowe babeczki z rodzynkam…

food² food²
Food Square

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zdrowe ciasteczka owsiane
2

Zdrowe ciasteczka owsiane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciastka Brownie z kremem czekoladowym

Ciastka Brownie z kremem czeko…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kruche ciasteczka – serduszka na Walentynki
1

Kruche ciasteczka – serduszka…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki walentynkowe z kremem malinowym
1

Babeczki walentynkowe z kremem…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Babeczki walentynkowe z kremem malinowym
1

Babeczki walentynkowe z kremem…

food² food²
Food Square

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
1

Mini pizze pszenno-orkiszowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Precle serca
1

Precle serca

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placki twarogowe z jabłkami
5

Placki twarogowe z jabłkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowe bagietki na piwie
1

Domowe bagietki na piwie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy