Wielkanocne (mini) baby drożdżowe

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Alternatywa dla klasycznej, dużej drożdżowej baby wielkanocnej, urocze babeczki, pełne rodzynek (namoczonych w alkoholu lub soku pomarańczowym) świetnie sprawdzą się w koszyczku ze święconką.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia tych mini-ciast użyłam malutkich foremek „z kominkiem”, możecie jednak z powodzeniem zastąpić je zwykłą formą do wypieku muffinek.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie 6-8 dobrze wyrośniętych babeczek.

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne (mini) baby drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • mleko - 100 ml
  • cukier - 45 g
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • żółtko - 1 szt
  • drożdże - 40 g
  • masło - 150 g, rozpuszczone
  • rodzynki - 3 łyżki
  • alkohol - 3 łyżki np. whisky
Sposób przygotowania

Rodzynki namocz w alkoholu/soku pomarańczowym.

Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuść, ostudź.

W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, esencję waniliową, sól, roztopione masło i jajka. Dodaj rozczyn drożdżowy, połącz. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi objętość.

Ciasto połącz z lekko odsączonymi rodzynkami. Przełóż do natłuczonych foremek na babeczki. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia ok. 20-25 minut.

Przed podaniem (opcjonalnie) polukruj i obsyp posiekanymi orzeszkami (ja użyłam pistacji).

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe babeczki z rodzynkami
1

Drożdżowe babeczki z rodzynkam…

food² food²
Food Square

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sernik czekoladowo-kokosowy
1

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kolorowa babka + film

Kolorowa babka + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni