Wielkanocne ciasteczka z ajerkoniakowym lukrem
Te wiosenne ciasteczka to taka zabawa formą. Same w sobie (choć pyszne!), to żadne czasy mary, ot mocno maślane, kruche ciasteczka – idealne do popołudniowej kawy.
Cała zabawa zaczyna się, gdy wytniemy je w kształt kwiatków i ozdobimy ajerkoniakowym lukrem (na bazie tego słodkiego likieru). Dodałam jeszcze cukrowe kwiatki i tym sposobem otrzymałam najbardziej urocze z uroczych wielkanocnych ciasteczek.
Jeśli nie macie ajerkoniaku, lub unikacie alkoholu, przygotujcie polewę z białej czekolady z odrobiną żółtego barwnika spożywczego. Smacznego!
Składniki:- ciasto:
- mąka pszenna - 150 g
- jajko - 1 szt
- masło - 125 g, miękkie
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier puder - 90 g
- lukier:
- cukier puder - ok. 1/2 szklanki
- ajerkoniak - ok. 3 łyżek
- żółty barwnik spożywczy - opcjonalnie dla uzyskania głębszego koloru
Ciasto:
Masło i cukier zmiksuj w robocie kuchennym (z ostrzami „s”), aby składniki się połączyły. Wbij jajo i mieszaj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i miksuj, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Ciasto włóż do foliowego woreczka i na 30 minut schowaj do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm(lekko podsyp mąką, aby się nie kleiło) i wykrawaj kształt ciasteczek.
Ciasteczka przenoś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do lekkiego zarumieniania ok. 10-12 minut. Ostudź.
Lukier:
Ajerkoniak wymieszaj z cukrem pudrem tak, aby otrzymać konsystencje lejącego się lukru. Każde ciasteczka zanurzaj w lukrze, odkładaj na „kratkę”, aby nadmiar polewy spłynął (na tym etapie dodać możesz też dodatkowe elementy ozdobne np. posypkę), odczekaj, aż lukier stężeje.