Wielkanocne babeczki na mleku skondensowanym
Święta już tuż, tuż... Oto moja propozycja na maleńkie babeczki, które idealnie zmieszczą się do wielkanocnego koszyczka. Przepis znalazłam tutaj - niezwykle łatwy w przygotowaniu a babeczki palce lizać :) Polecam serdecznie :)
Składniki na 24 babeczki:
- 200g masła
- 100g cukru
- 200g słodzonego mleka skondensowanego
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotuj formę na muffinki. W tym przypadku użyłam silikonowych foremek i kształcie mini babek, które wysmarowałam tłuszczem, dobrze byłoby wysypać je jeszcze drobno zmieloną bułką tartą lub kaszą manną. W przypadku, gdy korzystasz z tradycyjnej formy na muffinki wyłóż ją papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.
Piekarnik nastaw na 180C.
Do misy miksera wrzuć masło i ucieraj przez chwilę, następnie dodaj cukier oraz mleko skondensowane i ucieraj dalej. Kiedy składniki będą już połączone dodaj jajka i wymieszaj. Później dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie ekstrakt z wanilii i sól. Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, przypominające śmietanę.
Ciasto przełóż do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 min. Kiedy babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią przełóż na kartkę do wystudzenia.
Babeczki przepięknie się prezentują bez dodatków. Można je jednak udekorować cukrem pudrem, bądź lukrem.
Swój lukier sporządziłam ucierając białko z jednego jajka wraz cukrem pudrem.
Smacznego Wesołych Świąt Wielkanocnych,
smacznego jajka,
bogatego zajączka,
suchego dyngusa :)
Wydrukuj przepis