Wielkanocna babka z zajączkiem
Easter bunny cake.
Składniki. Ciasto ciemne jak na "murzynek". 2 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 250g tłuszczu-margaryna, 0,5 szkl. wody, 4 jajka, 2 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku,
Ciasto jasne. 1 szkl. cukru, 5 jajek, 22,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 aromat cytrynowy,
Wykonanie.
Murzynek. Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę.
Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Wlać do formy keksowej 11X25cm. Piec w temp.180stop.około 50min. Z zimnego "murzynka" foremką w kształcie zajączka powycinać zajączki. Ja nie mam zbyt przystojnego, ale jakoś wyszedł. Wycięte zajączki poukładać na stojąco, blisko siebie w keksówce, zalać ciastem jasnym i upiec.
Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową.