Wiekanocna babka drożdżowa z makiem
Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów.
Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku.
Przechowywana owinięta folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień. Polecam!
WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I BARDZO SMACZNYCH ŚWIĄT WILKANOCNYCH !
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej 700
125 ml maślanki
50 g masła
25 g drożdży
2 łyżki cukru/miodu
2 szczypty soli
1 jajko
1 żółtko
składniki na masę makową:
200 g maku (gotowy mielony)
200 ml mleka
3 łyżki amaretto
2 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
rodzynki - opcjonalnie
1 białko
Wykonanie:
- mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko
- drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy robota przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść - odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm. Na cieście rónowiernie rozłożyć przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem
- piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !