Wenus - ciasto z cytrynową pianką
Zwykle, gdy zbliża nam się cieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta.
W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus.
Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień.
Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×30 )
BISZKOPT:
* jajko – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 2 lyżeczki
MASA:
* ser biały 3 x mielony – 500 g
* śmietana 30% – 330 ml
* galaretka cytrynowa – 2 op
* cukier puder – 1 łyżka
PONCZ:
* sok z cytryny
* woda – 0,5 szkl
DODATKOWO:
* dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g )
* wiórki kokosowe – 100 g
* masło – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C.
Po wystudzenia koimy na 2 blaty.
PONCZ:
Sok z cytryny mieszamy z ciepła wodą, nasączamy biszkopty.
MASA:
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku.
Śmietanę ( schłodzoną ) ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser.
Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Masę wykładamy w całości na biszkoptowy blat. Przykrywamy drugim, dociskamy.
Smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy prażonym na odrobinie masła kokosem.
Chłodzimy.
Smacznego!