Wenus - ciasto z cytrynową pianką

Wenus - ciasto z cytrynową pianką

Zwykle, gdy zbliża nam się cieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta.

W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus.

Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień.

Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut.

Polecam!

Zdjęcie - WENUS - CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 24×30 )

BISZKOPT:

* jajko – 6 szt

* cukier – 1 szkl

* mąka pszenna – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 2 lyżeczki

MASA:

* ser biały 3 x mielony – 500 g

* śmietana 30% – 330 ml

* galaretka cytrynowa – 2 op

* cukier puder – 1 łyżka

PONCZ:

* sok z cytryny

* woda – 0,5 szkl

DODATKOWO:

* dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g )

* wiórki kokosowe – 100 g

* masło – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C.

Po wystudzenia koimy na 2 blaty.

PONCZ:

Sok z cytryny mieszamy z ciepła wodą, nasączamy biszkopty.

MASA:

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku.

Śmietanę ( schłodzoną ) ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser.

Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Masę wykładamy w całości na biszkoptowy blat. Przykrywamy drugim, dociskamy.

Smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy prażonym na odrobinie masła kokosem.

Chłodzimy.

Smacznego!

Zdjęcie - WENUS - CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów