Węgry: Pörkölt z kluseczkami ziemniaczanymi
Klasyczna mięsna potrawa naszych bratanków:)
A do tego kluseczki ziemniaczano-twarogowe.
Zdjęcie niestety jest nie bardzo...
Przepis z książki "Podróże Kulinarne - Węgry" (seria Rzeczypospolitej):
Pörkölt
Składniki:
800g mięsa wieprzowego gulaszowego
3 duże cebule
8 pomidorów
2 czerwone papryki - dałam 4 białe
4-6 ząbków czosnku
2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
2 łyżki ostrej papryki mielonej
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
sól
pieprz
4 łyżki topionego masła (chyba chodziło o masło klarowane) - dałam smalec
1. Wyczyść paprykę, obierz cebule, wylmij z pomidorów nasadę szypułek, warzywa pokrój w kostkę.
2. Porcje mięsa podsmaż dobrze ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
3. Dodaj warzywa (oprócz pomidorów), wszystko razem podsmaż przez chwilę, następnie zalej bulionem. duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.
4. Zwiększ płomień i gotuj bez przykrycia, aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę.
5. Dodaj pomidory i znowu gotuj, aby odparowało nieco wody. Przypraw mieloną papryką, solą i pieprzem, podawaj z ziemniakami - u mnie z kluseczkami :)
Kluseczki ziemniaczano-twarogowe:
Składniki:
250g mącznych ziemniaków
250g twarogu
1 jajko
1 żółtko - nie dałam, byłoby za rzadkie
25g mąki
25g kaszki z pszenicy twardej - dałam kuskus
1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj, odcedź, przeciśnij przez praskę.
2. Dodaj twaróg, mąkę, kaszkę, jajko oraz sól i wyrób gładkie ciasto. Odcinaj kawałki wielkości orzecha laskowego, obtaczaj w mące i formuj rękami podłużne wałeczki. Układaj jeden obok drugiego na stolnicy posypanej mąką.
3. Zagotuj dużą ilość osolonej wody, wkładaj do wrzątku porcje przygotowanego ciasta i gotuj 2 minuty na wolnym ogniu. Wyjmij, ostudź zimną wodą i odstaw, aby dokładnie ociekły.