Wegetariańska zupa fasolowa

Ta wersja fasolowej bardzo przypominała mi w smaku minestrone. W sumie jakbym dodała do niej jakiś makaron i sypnęła parmezanem można by ją tak nazwać. W tym czasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia :). Obie zupy jednak były w dechę.

Zdjęcie - Wegetariańska zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
pół szklanki fasoli
2 małe marchewki
1 mały korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
duża szczypta wędzonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy

(przepis na 4-5 porcji)


Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę, liście laurowe, ziele, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut.



Przepisy z tych kategorii

Bulion warzywny
4

Bulion warzywny

PrzepisoTeka PrzepisoTeka
PrzepisoTeka

Zupa z soczewicy curry
3

Zupa z soczewicy curry

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi leniwe
4

Pierogi leniwe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa serowo-cebulowa
1

Zupa serowo-cebulowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron z gorgonzolą, szpinaki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gua bao z szarpaną pikantną wieprzowiną, piklowaną marchwią i cebulą. Weekendowe przyjemności…

Gua bao z szarpaną pikantną wi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena