Wegańskie leczo z dynią i soczewicą
Gosia jako strażniczka wegańskiej kuchni przyrządziła jesienne i rozgrzewające leczo z dynią i soczewicą! Aromatyczne i proste do przygotowania będzie idealne się jako pożywny lunch, który możemy zabrać w pudełku do pracy lub jako zdrowe danie, które możemy podjadać przed telewizorem w długie, jesienne wieczory.
Oczywiście w roli głównej dynia w towarzystwie soczewicy i aromatycznego tymianku! Pycha!
- W dużym garnku podsmaż na oleju pokrojoną cebulę. Następnie dodaj soczewicę, wymieszaj. Po kolei dodawaj pokrojone i obrane warzywa: dynię, paprykę i cukinię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Dodaj do gotujących się już warzyw. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną chilli. Gotuj jeszcze ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Na koniec posyp tymiankiem. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Czas przygotowania: 40 minut
Potrzebujesz (4 porcje):
- Cebula
- 500g dyni (waga przed obraniem)
- Średnia cukinia
- 1-2 czerwone papryki
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- 6 pomidorów
- 300 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
- Olej
- Sól, pieprz, papryka słodka, chilli
- Tymianek i ulubione pieczywo