Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem

Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem

Zdjęcie - Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tegoroczna Majówka zapowiada się dla mnie wspaniale.
Z tej okazji upiekłam typowo wiosenne ciacho, które bardzo łatwo zapakować w pojemnik i wziąć ze sobą.
Lekko kwaśne, owocowe, w 100% wegańskie i bezglutenowe.
A żeby tego było mało po prostu przepyszne.
Mam nadzieję, że ten wolny czas uda Wam się spędzić powoli, na łonie natury. Bez zbędnego stresu i pędu. Niech wiosenna aura będzie z Wami. Udanego odpoczynku! :-)

Zdjęcie - Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem
/ przepis własny/


kruche ciasto:
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem lub zwykłym cukrem)
- 100 ml oleju kokosowego
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 3 do 5 łyżek zimnej wody

dodatkowo:
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 mała dojrzała gruszka
- 2 łyżki syropu z agawy


Wszystkie rodzaje mąki przesiewam przez sito, dodaję cukier, płynny olej kokosowy, wiórki, kurkumę, sól oraz zimną wodę.
Zagniatam wszystko dłońmi na zwartą masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaję odrobinę wody.
Następnie formuję z masy kulę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto dzielę na dwie równe części.
Pierwszą z nich kruszę na dnie keksówki o długości 30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 12-15 minut.
W tym czasie obieram rabarbar i gruszkę, pozbywam się gniazd nasiennych ( z gruszki) i kroję wszystko w plasterki.
Wrzucam wszystko na patelnię, dodaję 2 łyżki wody i syrop z agawy.
Duszę do momentu, aż masa zacznie przypominać mus, dodaję do niego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Wykładam go na podpieczonym wcześniej cieście i przykrywam drugą częścią kruchego ciasta.
Wstawiam do piekarnika na 30 minut.
Kroję po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!

Zdjęcie - Wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥___________________________

Kategorie przepisów