Wegańskie batoniki owsiane z owocami
Bardzo sympatyczne ciasto... ciastka? W każdym razie słodycz przyjemna, chrupiąca, z dużą ilością owoców. Te batoniki są z truskawkami, ale zapewniam, że możecie użyć dowolnych, dozwolonych w diecie owoców. Szybkie w robocie, łatwe i smaczne.
Miejmy:
na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej)
szklankę płatków owsianych
1/2-2/3 szklanki brązowego cukry trzcinowego - w zależności, czy wolicie mniej czy bardziej słodkie
200 g wegańskiej margaryny
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę cukru z wanilią
na nadzienie:
3 kubki umytych, dobrze osączonych owoców (większe należy niezbyt drobno pokroić)
cukier - do smaku (dałam ok. 1/2 szklanki)
płaską łyżkę skrobi (dałam ziemniaczaną)
Wszystkie suche składniki ciasta dobrze wymieszać. Dodać tłuszcz i zagnieść ciasto-kruszonkę. Podzielić je na części w proporcjach 2/3 do 1/3. Formę do pieczenia (ok. ?x? cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wysypać większą częścią ciasta. Lekko ugnieść je dłonią i wyłożyć warstwę owoców. Owoce posypać resztą kruszonki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 35 minut - ciasto musi lekko zbrązowieć. Gdy całkowicie wystygnie, można ciasto kroić na batoniki. Na ciepło nie da się idealnie pokroić, ale za to znakomicie smakuje z lodami waniliowymi.