Wegański ser z fasoli - bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu
Większość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o serze z fasoli chyba jeszcze nie słyszeliście?
Jest szybki do zrobienia i pyszny. Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą).
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
(lub z puszki),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki mąki z tapioki,
- 1 łyżka białego miso.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmielić na gładko. Przelać go na patelnię, Gotować ciągle mieszając przez ok 2 minuty.
Nasz pyszny ciągnący się ser do zapiekanek, pizzy czy innych dań na ciepło jest gotowy :)
Jeśli chcecie zrobić ekspresowe zapiekanki z jego użyciem wystarczy pokroić pieczarki w grube plastry, podsmażyć. Chleb posmarować cienko fasolowym serem, ułożyć na nim plastry pieczarek, pokrojoną cebulę i na wierzch dać dużo sera :) Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni z włączoną górną grzałką.Zapiekamy kilka minut.
Smacznego!!!