Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa

Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa


Zdjęcie - Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa/ przepis własny, składniki na prostokątną formę o wym. 35 x 11 cm/
spód:
- 100 g mąki bezglutenowej (np.jaglanej)
- 50 g mąki migdałowej
- 75 ml płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru (może być zwykły lub trzcinowy)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia

nadzienie:
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)

do przygotowania formy:
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki amarantusowej

Siemię lniane mieszam z wodą, przykrywam folią spożywczą, chowam na 15 minut do lodówki.Ścieram skórkę z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.Wyciskam z owocu sok i pozbywam się pestek.Mąkę bezglutenową łączę ze zmielonymi migdałami, płynnym olejem kokosowym, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym oraz namoczonym wcześniej siemieniem lnianym. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.Prostokątną formę do tarty smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką amarantusową.Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C.Formę do tarty wylepiam schłodzonym ciastem, nakłuwam równomiernie widelcem i podpiekam przez 12 minut.W tym czasie łączę ze sobą wszystkie składniki cytrynowego nadzienia.Wylewam na ciasto i wstawiam jeszcze na 30 minut do piekarnika.Po upieczeniu dokładnie schładzam moją tartę i dopiero kroję.Smacznego!
Zdjęcie - Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów