Weekendowa Piekarnia #86 - Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką
Gospodynią kolejnej [zaległej] WP była Oliwka.Zaproponowała 2 wypieki.Jednym z nich jest
Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką/przepis znaleziony u Komarki
Zaczyn:20 g + 2 łyżki zakwasu (żytniego lub pszennego)70 g maki pszennej o dużej zawartości białkaok. 40 g wody
Ciasto właściwe:130 g zaczynu440 g mąki pszennej300 g wody10 g soli15 g cukru1 łyżka oliwy1/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki oliwek (opcjonalnie) garść czarnuszki (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj dokładnie łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 12 godzin (najlepiej na noc).
W dniu wypieku mąkę na ciasto właściwe wymieszaj i odstaw na 20 minut. Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, dodając stopniowo cukier, sól i oliwę. Kiedy będzie lśniące i gładkie, uformuj kulę i włóż ją do nasmarowanej oliwą miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny, w tym czasie mniej więcej co godzinę odgazowując ciasto (przebijając kulę i lekko wygniatając ciasto za każdym razem).
Kiedy ciasto przyrośnie mniej więcej dwukrotnie, jeszcze raz je zagnieć, dodając oliwki i czarnuszkę; uformuj okrągły bochenek (co nie jest łatwe, bo ciasto jest dość luźne). Ułóż go w wysmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem formie keksowej albo tortownicy. Formę szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw, aż co najmniej trzykrotnie powiększy swoją objętość (musi podchodzić do krawędzi formy).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj oliwą i posyp dodatkowo czarnuszką.
Piecz około 40 minut.