Weekendowa Piekarnia #53 - bułeczki mleczne z czekoladą
Drugi przepis zaproponowany przez Zapbook to bagietki mleczne z czekoladą.
Ja zrobiłam 12 małych bułeczek - w sam raz do szkoły na drugie śniadanie.
Bagietki mleczne
Potrzebujemy:
- 300 g mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 60 g masła roztopionego
- 130 g cukru
- 500 g maki
- Wielka garść kawałków czekolady albo łezek ,które były w zamrażarce - moje były tylko w lodówce
- Extrakt waniliowy albo śmietankowy
- Żółtko do smarowania
Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Ja to robię w maszynce. Zostawiamy do wyrośnięcia przez mniej wi ęcej godzinę.Ciasto musi powiekszyć objętość. Degazujemy, dzielimy na dwie części ,do jednej np. dodajemy kawałki czekolady a drugą zostawiamy bez niczego - ja dodałam do jednej łezki z ciemnej czekolady, a do drugiej kawałki białej czekolady. Każdą część dzielimy jeszcze na 2 części i formujemy bagietki. Czyli mamy 4 bagietki. Odstawiamy do wyrośnięcia ,mniej więcej 30 minut. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, nacinamy i pieczemy na 180 ° około 25 minut.
Smacznego :)