Weekendowa Cukiernia #16 - Ciasto dyniowe z zurawina i orzechami
Zaproszenie do 16 Cukierni przygotowała Gosia.
Pierwszy z przepisów na ciasto przygotowałam z poślizgiem.
Ciasto wyszło wilgotne, ale na wierzchu miałam skorupkę z nierozpuszczonego cukru (użyłam oryginalnych proporcji)...
Ciasto dyniowe z żurawiną i orzechami
- 240 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 200 g świeżych owoców żurawiny (mogą być również suszone)
- 120 g grubo posiekanych orzechów pekan - ja dałam włoskie
- 2 jajka
- 250 g püree dyniowego *
- 90 ml oleju
- 200 g maki pszennej (typ 405) - dałam 450
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Do zamkniętej formy (z tortownicy może masło wypłynąć ) o średnicy 24-26 cm wylać powstałą masę,odstawić.
W misce zmiksować püree dyniowe z olejem i jajkami,następnie dodać mąkę z wmieszanym proszkiem do pieczenia,cynamonem,solą i cukrem,dobrze razem wymieszać i wylać ciasto na orzechowo-żurawinową masę.
Piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku ok. 40 minut (test suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć ciasto i pozostawić 10-15 minut do lekkiego ostudzenia,a następnie przykryć talerzem i szybkim ruchem odwrócić ciasto na talerz.
Można podawać z bitą śmietaną.