Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem

Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami, idealny do smażenia, pieczenia i duszenia. Wzbogaca smak potraw. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu.
Zdjęcie - Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 500g lodu
  • świeży tymianek Zdjęcie - Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie
Lód przesypujemy do pojemnika
Zdjęcie - Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.
Zdjęcie - Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Zdjęcie - Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów