Wątróbka na kuskusie z musem jagodowym
UWAGA UWAGA! Zazwyczaj wszystkich zachęcam do wchodzenia na naszego bloga i korzystania z przepisów. Dziś jednak przeciwnikom wątróbki ( szczególnie o słabych nerwach) radzę natychmiast wyłączyć bloga, do odwołania, w oczekiwaniu na nową notkę. Pojawi się bowiem wątróbka..z musem jagodowym!
O tym, że nie każdy lubi wątróbkę wszyscy wiedzą. Ja jestem wyrozumiała, ponieważ sama miałam taki okres w życiu, że za nią nie przepadałam. Wyrosłam jednak z tej antypatii, zmienił mi się smak i obecnie bardzo ją lubię, szczególnie z owocami. Kombinacje typu wątróbka + maliny na sałacie, czy wątróbka z jabłkiem chyba już nikogo nie dziwią. Kilka miesięcy temu, także Śliwka zaprezentowała wam Wątróbkę z mango . Do odważnych świat należy, dlatego zapraszam was na moją wątróbkę, podaną na kuskusie z mascarpone i z lekkim musem jagodowym.
Wątróbka na kuskusie z musem jagodowym 400 g drobiowej wątróbki mąką do obtoczenia pieprze cytrynowy/kolorowy 250 g kuskusu 3 łyżki mascarpone 100 g jagód łyżka miodu
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, tak by woda przykryła kaszę ok. 0, 5 cm nad jej powierzchnią - przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Umyte jagody miksujemy blenderem z łyżką miodu, ewentualnie mus dosładzany według uznania. Wątróbkę myjemy, usuwamy jej błonki i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją na małe paseczki i obtaczamy w mące z pieprzem (polecam z pieprzem cytrynowym). Wątróbkę smażymy po dwie minuty z każdej strony, na oliwie. Następnie dodajemy łyżkę masła i dosmażamy jeszcze minutę. Gotowy kuskus mieszamy widelcem (dzięki temu kasza się nie sklei) i dodajemy 3 łyżki mascarpone. Kuskus przekładamy np. do miseczki i odwracamy do góry nogami nad talerzem by utworzyć kulę. Na talerz wykładamy także wątróbkę, posypujemy jagodami i polewamy musem.
Tosia