Warzywna zupa dyniowa z soczewicą
To naprawdę pyszna, a przy tym łatwa do przygotowania zupa. Powstała z impulsu chwili i … tego co akurat miałam w lodówce.
Specjalnie nie mnożyłam składników, miało być szybko i rozgrzewająco. Najważniejsze to mieć dobry bulion/rosół. To on zagwarantuje, że 3 produkty dadzą spektakularny efekt!
Zupy specjalnie nie zmiksowałam na gładkie puree. Rozdrobniłam tylko warzywa tłuczkiem do ziemniaków. Chciałam, by miała swoją konsystencję. To prawie warzywny gulasz, idealny w zestawieniu z chrupiącymi grzankami.
Składniki- dynia - 500 g
- marchewka - 1 duża sztuka
- soczewica czerwona - 1/2 szklanki
- bulion - 3 szklanki
- pasta curry czerona - 1/2 łyżeczki (lub do smaku)
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- grzanki - do podania
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, przesmaż utartą na grubych oczkach marchewkę z pastą curry. Dodaj soczewicę, wymieszaj.
Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.
Tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnij składniki. Przypraw do smaku, podawaj z grzankami.