Warzywna zupa dyniowa z soczewicą

To naprawdę pyszna, a przy tym łatwa do przygotowania zupa. Powstała z impulsu chwili i … tego co akurat miałam w lodówce.

Zdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Specjalnie nie mnożyłam składników, miało być szybko i rozgrzewająco. Najważniejsze to mieć dobry bulion/rosół. To on zagwarantuje,  że 3 produkty dadzą spektakularny efekt!

Zdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupy specjalnie nie zmiksowałam na gładkie puree. Rozdrobniłam tylko warzywa tłuczkiem do ziemniaków. Chciałam, by miała swoją konsystencję. To prawie warzywny gulasz, idealny w zestawieniu z chrupiącymi grzankami.

Zdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Warzywna zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • dynia - 500 g
  • marchewka - 1 duża sztuka
  • soczewica czerwona - 1/2 szklanki
  • bulion - 3 szklanki
  • pasta curry czerona - 1/2 łyżeczki (lub do smaku)
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • grzanki - do podania
Sposób przygotowania

W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, przesmaż utartą na grubych oczkach marchewkę z pastą curry. Dodaj soczewicę, wymieszaj.

Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.

Tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnij składniki. Przypraw do smaku, podawaj z grzankami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy