Warzywa stir-fry z tofu

Warzywa stir-fry z  tofu

Soba z sezamem i łososiem albo z kaczką i kapustą pekińską. Kolorowy makaron, kupiony gdzieś tam i kiedyś tam, czekający cierpliwie w kuchennej szafce z przygotowanym wcześniej (i zamrożonym!) sosem bolońskim (wg Jamiego O.) albo włoskie spaghetti z masłem i parmezanem czy oliwą i czosnkiem... Uwielbiam takie dania i to nie tylko za smak ale i za to, że są tak szybkie, a nawet proste w przygotowaniu. Ostatnio zasmakowałam w stir-fry wg przepisu Tomka Woźniaka, z tofu i cytrynowo-korzennym pieprzem syczuańskim, który pachnie przecudownie!!!

Przepis ten znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" i odrobinę go zmodyfikowałam - marynując tofu w sosie sojowym przed dodaniem do potrawy. Polecam!

Zdjęcie - Warzywa stir-fry z  tofu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warzywa stir-fry z tofu

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do zamarynowania tofu
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 250g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 150g tofu naturalnego lub wędzonego
  • garść orzechów nerkowca
  • 200g chińskiego makaronu pszennego

 

Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm i marynujemy w kilku łyżkach sosu sojowego (min. 20 minut). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju w woku lub na patelni, dodając pod koniec czosnek. Dodajemy sos sojowy, pieprz syczuański, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 min. i podajemy.

Smacznego:)

Kategorie przepisów