Warzywa stir-fry z tofu
Soba z sezamem i łososiem albo z kaczką i kapustą pekińską. Kolorowy makaron, kupiony gdzieś tam i kiedyś tam, czekający cierpliwie w kuchennej szafce z przygotowanym wcześniej (i zamrożonym!) sosem bolońskim (wg Jamiego O.) albo włoskie spaghetti z masłem i parmezanem czy oliwą i czosnkiem... Uwielbiam takie dania i to nie tylko za smak ale i za to, że są tak szybkie, a nawet proste w przygotowaniu. Ostatnio zasmakowałam w stir-fry wg przepisu Tomka Woźniaka, z tofu i cytrynowo-korzennym pieprzem syczuańskim, który pachnie przecudownie!!!
Przepis ten znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" i odrobinę go zmodyfikowałam - marynując tofu w sosie sojowym przed dodaniem do potrawy. Polecam!
Warzywa stir-fry z tofu
Składniki:
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do zamarynowania tofu
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 250g brokułów
- 1 czerwona papryka
- 150g tofu naturalnego lub wędzonego
- garść orzechów nerkowca
- 200g chińskiego makaronu pszennego
Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm i marynujemy w kilku łyżkach sosu sojowego (min. 20 minut). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju w woku lub na patelni, dodając pod koniec czosnek. Dodajemy sos sojowy, pieprz syczuański, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 min. i podajemy.
Smacznego:)