Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret
Hej :-) Dzisiaj coś dla dorosłych i dzieci też (mój syn się zajadał). Obiad, kolacja w formie sałatki lub po prostu warzywa na ciepło z indykiem i sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka i na końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-))
Składniki na 3 porcje:
- 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi)
- 1 większa papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 300 g pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- mała cukinia
- mix sałat (u mnie z roszponką)
- pieprz
- sól
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Sos winegret:
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- kilka kropli soku z cytryny (niekoniecznie, ja sobie dodałam)
Na patelni, woku rozgrzewam olej, cebulę czerwoną obieram i kroje w piórka, wrzucam na olej, dodaje pokrojone pieczarki, solę, następnie w paski kroję paprykę, dodaję do cebuli, cukinię kroję w plasterki wrzucam do reszty, mieszam. Dodaje pokrojonego w paski indyka. Wszystko smażę około 10 minut (indyk musi być usmażony).
W międzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, myję mix sałat. Robię sos: do miseczki daję wszystkie składniki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na samym końcu do warzyw i mięsa dodaję pomidorki koktajlowe i mix sałat, mieszam, wlewam sos winegret, mieszam i gotowe :-)))