Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret

Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret

Zdjęcie - Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Dzisiaj coś dla dorosłych i dzieci też (mój syn się zajadał). Obiad, kolacja w formie sałatki lub po prostu warzywa na ciepło z indykiem i sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka i na końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-))

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi)
  • 1 większa papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 300 g pieczarek
  • pomidorki koktajlowe
  • mała cukinia
  • mix sałat (u mnie z roszponką)
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)


Sos winegret:

  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • kilka kropli soku z cytryny (niekoniecznie, ja sobie dodałam)


Na patelni, woku rozgrzewam olej, cebulę czerwoną obieram i kroje w piórka, wrzucam na olej, dodaje pokrojone pieczarki, solę, następnie w paski kroję paprykę, dodaję do cebuli, cukinię kroję w plasterki wrzucam do reszty, mieszam. Dodaje pokrojonego w paski indyka. Wszystko smażę około 10 minut (indyk musi być usmażony).
W międzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, myję mix sałat. Robię sos: do miseczki daję wszystkie składniki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na samym końcu do warzyw i mięsa dodaję pomidorki koktajlowe i mix sałat, mieszam, wlewam sos winegret, mieszam i gotowe :-)))

Zdjęcie - Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów