Warstwowa sałatka z szynką i selerem konserwowym
Sałatka troszkę na wzór sałatki królewskiej, podana w innej formie – sałatki warstwowej. Sprawdzone połączenie składników (szynka, seler konserwowy, ananas, kukurydza) w nowym, bardziej eleganckim wydaniu. Polecam na różne okazje, święta, rodzinne uroczystości – z pewnością się nie zawiedziecie. Jest pyszna.
Zobacz też przepis na sałatkę z selera konserwowe, jajek i ananasa.
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jajek
- 150 g żółtego sera
- 200-250 g szynki
- 3-4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Seler konserwowy odciskamy dokładnie z zalewy, przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.
Kukurydzę osączamy z zalewy
Szynkę kroimy w kostkę
Ananasa osączamy z zalewy (warto również osuszyć go na ręczniku papierowym), kroimy w drobną kostkę.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Kapustę pekińską i szczypiorek drobno siekamy.
Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:
- seler konserwowy
- kukurydzę
- szynkę
- połowę sosu
- kawałki ananasa
- ser żółty
- posiekane jajka
- pozostały sos
- szczypiorek
- kapustę pekińską
Odstawiamy sałatkę do schłodzenia.