Warstwowa sałatka z kurczakiem, brokułem i pieczarkami
Przed Wami przepyszna sałatka imprezowa. Świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej 🙂 W jej składzie znajdziesz smażonego kurczaka, brokuła, pieczarki, suszone pomidory, ogórki konserwowe i kukurydzę. Jeżeli spodziewasz się gości, ta sałatka z pewnością będzie dobrym wyborem na wieczór (jeśli gości ma być dużo, można powiększyć ilość składników, lub dołożyć np dodatkową warstwę ugotowanego makaronu orzo czy ryżu). Myślę, że może to być też bardzo fajna propozycja na sałatkę na Święta.
Jeżeli lubisz sałatkę Gyros, to warstwowa sałatka z kurczakiem i pieczarkami również powinna przypaść Ci do gustu. Natomiast jeżeli szukasz pomysłu na inne sałatki z pieczarkami, proponuję również pięknie wyglądającą sałatkę kwitnący bez lub sałatkę z pieczarkami, kurczakiem, serem i jajkami.
Składniki na warstwową sałatkę z kurczakiem, brokułem i pieczarkami:
- 400 g polędwiczek z kurczaka (lub piersi kurczaka)
- 500 g pieczarek
- 1 brokuł
- 160 g kukurydzy (waga pod odsączeniu, mała puszka; można dać więcej)
- 6-8 ogórków konserwowych
- 6 suszonych pomidorów
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta imbiru
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak zrobić warstwową sałatkę z kurczakiem, brokułem i pieczarkami?
Majonez łączymy z ketchupem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Umieszczamy na dnie niewielkiej, szklanej salaterki.
Pieczarki kroimy na półplasterki. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle (lub oliwie). Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Studzimy. Usmażone pieczarki wykładamy na warstwę brokułową. Polewamy połową sosu.
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Stanowią one kolejną warstwę sałatki.
Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy granulowanym czosnkiem, szczyptą imbiru, ostrej papryki, papryką mieloną słodką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Następnie wykładamy do salaterki. Polewamy resztą sosu.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy do salaterki.
Kukurydzę osączamy z zalewy. Dodajemy do sałatki.
Odstawiamy do schłodzenia.
Podsumowując, zaczynając od dołu mamy:
- brokuł
- pieczarki
- połowa sosu
- ogórki konserwowe
- kurczak
- reszta sosu
- suszone pomidory
- kukurydza