Warstwowa sałatka ryżowa z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami
Rewelacyjna sałatka warstwowa, pachnąca przyprawą do gyrosa. Bardzo wyrazista, sycąca, bardzo smaczna. Jedliśmy ją z ogromną przyjemnością. Zresztą zobaczcie na składniki, to musi smakować dobrze! ?
- 100 g ryżu
- około 400-500 g piersi z kurczaka
- mały słoiczek marynowanych pieczarek
- 2 pory
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jajka
- zielona część cebulki dymki
- 3-5 łyżek majonezu
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek zawartych na opakowaniu. Studzimy.
Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy kilkoma łyżkami przyprawy do gyrosa oraz niewielką ilością soli i pieprzu, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.
Pory kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzącą wodą.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na cienkie paseczki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Jajka gotujemy na twardo, Po obraniu, kroimy w kostkę.
Zieloną część cebulki dymki drobno siekamy.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem (można też dodać niewielką ilość ziół prowansalskich, polecam takie z młynka, są drobniejsze).
Na dnie salaterki układamy warstwowo:
- ryż
- pory
- mięso wraz z sokami jakie pozostały na patelni
- posiekana papryka
- połowa sosu
- pieczarki marynowane
- kukurydza
- reszta sosu majonezowego
- jajka
- szczypiorek
Na wierzchu wyłożyłam jeszcze kilka kleksów majonezu (już bez śmietany).
Polecam również przepis na Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym