Warstwowa sałatka pomidorowo-jajeczna

Warstwowa sałatka  pomidorowo-jajeczna

Kiedy na zewnątrz jest tak gorąco jak ostatnimi dniami, zupełnie nie mam ochoty na długie gotowanie. Wtedy właśnie w ruch idą proste i szybkie sałatki. Jeśli mają pełnić rolę obiadu, muszą przede wszystkim być sycące. Jedną z takich sałatek jest niewątpliwie warstwowa sałatka pomidorowo-jajeczna, na którą przepis znalazłam na blogu Edysi79. Ona sama wyszukała go u Abbry. Tak jak Edysia, podałam ją na dwóch mniejszych talerzykach, mając w ten sposób dwie zgrabne porcje dla siebie i męża. Nie zmieniłam praktycznie nic, poza tym, że dodałam do sosu ząbek czosnku. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam :)

Jeśli do jej przygotowania użyjemy odpowiedniego majonezu i musztardy, będzie to idealny przepis na potrawę tłuszczową, zgodną z Montignaciem.

Zdjęcie - Warstwowa sałatka  pomidorowo-jajeczna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  2-3 duże pomidory (dałam dwa naprawdę duże)

- 3-4 jajka (dałam 4)

- duża cebula

- 20 dag żółtego sera (dałam chyba trochę mniej)

- sól, pieprz

- szczypiorek

Sos:

- 4-5 łyżek majonezu (na MM majonez kielecki)

- 2 łyżki śmietany (na MM min. 18%)

- 1 czubata łyżka musztardy (na MM musztarda Dijon; jest ona bardzo ostra, dlatego dałam jej niecałe pół łyżeczki)

- ząbek czosnku (to już mój dodatek)

Wykonanie:Jajka ugotować na twardo. Pokroić je w  plasterki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki. Połową posypać jajka, resztę odłożyć. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w plastry (można obrać, ale ja sobie to darowałam), ułożyć na jajkach i posypać resztą cebuli. Całość ponownie przyprawić solą i pieprzem. Na wierzch starkować żółty ser. Wymieszać składniki sosu i gotowym polać  sałatkę. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Kategorie przepisów