Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd

Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd

Zdjęcie - Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy Westwing zgłosiło się do mnie z propozycją stworzenia wpisu ze ślubną inspiracją, aż się w duchu uśmiechnęłam. W końcu tematyka ślubna jest jedną z najprzyjemniejszych i to nie tylko w sferze kulinarnej.

Zdjęcie - Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwsza moja myśl była naturalna- tort. Wyjątkowy, w końcu to na tym właśnie deserze skupia się uwaga wszystkich gości na weselu.

Zdjęcie - Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ślubne preferencje z czasem coraz bardziej odbiegają od natapirowanych koków i sukienek z tysiącem marszczeń na rzecz większej prostoty, romantyzmu i niewymuszonego luzu. Dlatego też zdecydowałam się przygotować ciasto w plenerowej otoczce pełnej wiosennych kwiatów, zapachu świeżych truskawek i (a co!) kolorowych motyli.

Zdjęcie - Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort nasączany syropem cytrynowym przekładany jest kremem waniliowym, warstwami lemon curd i truskawkami.

Zdjęcie - Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJest lekki, a przy tym wyrazisty w smaku. Moim zdaniem idealny na ślub w okresie wakacji!

Po inne weselne inspiracje zapraszam do działu Powiedz tak!, tam cała masa pomysłów na ślub tak w plenerze, jak i w klasycznej oprawie, przy świetle świec eleganckiej restauracji.

Zdjęcie - Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Biszkopt:

Białka jajek ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, dodawaj po 1 żółtku oraz porcję cukru. Gdy cały cukier się rozpuści w pianie, dodawaj przesiane oba rodzaje mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do 2 wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych foremek (o średnicach różniących się od siebie o ok. 2-3 cm., np. 18 i 20 cm.). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu upuść foremkę z wysokości ok. 50 cm na blat (serio!), zapobiegnie to opadnięciu ciasta. Ostudź, przekrój w poprzek każdy krążek, oby otrzymać w sumie 4 blaty. To przepis ze strony Moje Wypieki, który zawsze się udaje!

Krem:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Dodaj serek i miksuj ok. 10 minut, aż powstanie lekki krem.

Lemon curd:

W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 3 cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkami i żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Syrop:

Sok z cytryny zagotuj z wodą i cukrem.

Truskawki pokrój wzdłuż w plasterki (owoce powinny być jędrne, niezbyt miękkie).

Przygotowanie tortu:

Na paterze połóż większy krążek ciasta, nasącz kilkoma łyżkami cytrynowego syropu. Posmaruj kremem waniliowym, brzeg kremu powinien być wyższy. Na środek nałóż lemon curd i plasterki truskawek.

Przykryj drugim blatem. Nasącz go syropem, posmaruj kremem i lemon curd.

Przykry mniejszym blatem. Nasącz go, posmaruj kremem waniliowym, brzeg kremu powinien być wyższy. Na środek nałóż lemon curd i plasterki truskawek.

Przykryj mniejszym blatem. Nasącz go syropem, posmaruj kremem i lemon curd.

Wszystkie brzegi ozdób szprycą do wyciskania kremów. Tu możliwa jest pełna dowolność. Wierzch przyozdobiłam świeżymi kwiatami.

Tort przechowuj w zimnym miejscu. Najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu.

Kategorie przepisów