Waniliowy tort weselny z truskawkami i lemon curd
Kiedy Westwing zgłosiło się do mnie z propozycją stworzenia wpisu ze ślubną inspiracją, aż się w duchu uśmiechnęłam. W końcu tematyka ślubna jest jedną z najprzyjemniejszych i to nie tylko w sferze kulinarnej.
Pierwsza moja myśl była naturalna- tort. Wyjątkowy, w końcu to na tym właśnie deserze skupia się uwaga wszystkich gości na weselu.
Moje ślubne preferencje z czasem coraz bardziej odbiegają od natapirowanych koków i sukienek z tysiącem marszczeń na rzecz większej prostoty, romantyzmu i niewymuszonego luzu. Dlatego też zdecydowałam się przygotować ciasto w plenerowej otoczce pełnej wiosennych kwiatów, zapachu świeżych truskawek i (a co!) kolorowych motyli.
Tort nasączany syropem cytrynowym przekładany jest kremem waniliowym, warstwami lemon curd i truskawkami.
Jest lekki, a przy tym wyrazisty w smaku. Moim zdaniem idealny na ślub w okresie wakacji!
Po inne weselne inspiracje zapraszam do działu Powiedz tak!, tam cała masa pomysłów na ślub tak w plenerze, jak i w klasycznej oprawie, przy świetle świec eleganckiej restauracji.
Składniki- biszkopt
- jajko - 5 szt
- cukier - 3/4 szklanki cukru
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
- syrop
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 szy
- cukier - 2 szklanki
- woda - 1/2 szklanki
- krem
- masło - 100 g
- serek kremowy - 500 g
- cukier puder - 50 g
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- lemon curd
- cytryny - 3 szt (wyciśnięty sok i otarta skórka)
- cukier - 200 g
- jajko - 2 szt
- żółtko - 2 szt
- masło - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- dodatki
- świeże truskawki - ok. 20 szt
- świeże kwiaty - do ozdoby np. róże
Biszkopt:
Białka jajek ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, dodawaj po 1 żółtku oraz porcję cukru. Gdy cały cukier się rozpuści w pianie, dodawaj przesiane oba rodzaje mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do 2 wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych foremek (o średnicach różniących się od siebie o ok. 2-3 cm., np. 18 i 20 cm.). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu upuść foremkę z wysokości ok. 50 cm na blat (serio!), zapobiegnie to opadnięciu ciasta. Ostudź, przekrój w poprzek każdy krążek, oby otrzymać w sumie 4 blaty. To przepis ze strony Moje Wypieki, który zawsze się udaje!
Krem:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Dodaj serek i miksuj ok. 10 minut, aż powstanie lekki krem.
Lemon curd:
W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 3 cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkami i żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.
Syrop:
Sok z cytryny zagotuj z wodą i cukrem.
Truskawki pokrój wzdłuż w plasterki (owoce powinny być jędrne, niezbyt miękkie).
Przygotowanie tortu:
Na paterze połóż większy krążek ciasta, nasącz kilkoma łyżkami cytrynowego syropu. Posmaruj kremem waniliowym, brzeg kremu powinien być wyższy. Na środek nałóż lemon curd i plasterki truskawek.
Przykryj drugim blatem. Nasącz go syropem, posmaruj kremem i lemon curd.
Przykry mniejszym blatem. Nasącz go, posmaruj kremem waniliowym, brzeg kremu powinien być wyższy. Na środek nałóż lemon curd i plasterki truskawek.
Przykryj mniejszym blatem. Nasącz go syropem, posmaruj kremem i lemon curd.
Wszystkie brzegi ozdób szprycą do wyciskania kremów. Tu możliwa jest pełna dowolność. Wierzch przyozdobiłam świeżymi kwiatami.
Tort przechowuj w zimnym miejscu. Najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu.