Waniliowe gofry na maślance

Waniliowe gofry na maślance
Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowe gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 375 ml maślanki
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek. W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, proszek i sól. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę, ekstrakt waniliowy, mleko, olej Kujawski i żółtka.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie tworzyć łagodne wierzchołki, dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy, aż uzyskamy błyszczącą pianę. Łączymy mieszankę oleju Kujawskiego i maślanki z suchymi składnikami z drugiej miski, a następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę.

Przygotowane ciasto porcjami smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy.


Gofry podajemy z cukrem pudrem, śmietaną, miodem lub sosem owocowym.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów