Waniliowe babeczki z kremem- na walentynki
W mojej kuchni już jest słodko, na każdym kroku potykam się o serduszka, a w każdym kątku siedzi Amor. Tak mi się przynajmniej zdaje.
Już za kilka dni Święto Zakochanych, z tej okazji upiekłam babeczki niczym z romansu Barbie. Waniliowe, z różowym kremem, obsypane serduszkami. Sama słodycz!
I choć wiem, że niebezpiecznie ocieram się o kicz, to chyba konwencja tego święta na to pozwala, prawda? :)
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajko - 2 szt
- cukier - 3/4 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- olej - 1/2 szklanki
- maślanka - 1/2 szklanki
- krem
- mascarpone - 1 szklanka
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- barwnik czerwony - ok. 5 kropli
- cukier - 4 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Proporcje na 12 szt.
W misce połącz (mikserem lub trzepaczką) jajka, olej, maślankę oraz wanilię. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj.
Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj.
Masę przełóż do foremek na babeczki wyłożone papierowymi papilotkami (do ok 1/2-2/3 wysokości). Piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC. Ostudź.
Krem:
Mascarpone zmiksuj z cukrem i wanilią. Dolej śmietankę (oraz barwnik spożywczy, jeśli go używasz) i miksuj, aż krem odpowiednio zgęstnieje. Wstaw do lodówki i użyj, gdy babeczki będą już ostudzone.
Kremem ozdób babeczki, posyp cukrowymi ozdobami. Przechowuj w lodówce.