Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem.

Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem.

Walentynki, w zasadzie nie nasze, więc co nam do tego całego świętowania, ale przecież tak przyjemnie jest dostać buziaka od ukochanej osoby, drobny upominek, pachnącą różę, czy serce z piernika… Z nie mniejszą też radością sami też obdarowujemy swych bliskich drobiazgami, czy słodkościami. Oszaleliśmy na punkcie amorków, serduszek i nieco kiczowatego różu, za którym w zasadzie nie przepadam… I zupełnie mi to nie przeszkadza, choć szanuję zdanie tych, którzy uważają, że miłość powinno okazywać się na co dzień – z tym też się zgadzam i wiernie wyznaję…

Dzisiejsze muffinki utrzymane są w bardzo walentynkowej atmosferze. Pachną najlepszym kakaem z nutą czerwonego wina. Są lekko wilgotne, a uzupełnione waniliowym kremem tworzą wspaniałą całość – idealnie nadają się na upominek dla kogoś bliskiego lub zwieńczenie romantycznej kolacji. Polecam z czystym sumieniem i życzę wszystkim dużo miłości – nie tylko dziś…

Zdjęcie - Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka czerwonego wina (użyłam słodkiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i kawę. Wymieszać.
  • Masło utrzeć mikserem na puszystą masę z cukrem.
  • Dodać jajka i ubić razem.
  • Do masy wlać wino i ekstrakt waniliowy i utrzeć razem – będzie wyglądało, jakby się zwarzyło, ale to normalne w tym przypadku, po dodaniu suchych składników, wszystko ładnie się połączy.
  • Dodać suche składniki i wymieszać łopatką do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do foremek na muffinki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
  • Ostudzić i udekorować kremem waniliowym (przepis niżej)

Zdjęcie - Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem waniliowy:

  • 150g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (1/8 szklanki)
  • 1 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Zagotować mleko z mąką, skrobią, cukrem i ziarnami z laski wanilii. Mieszać, by nie powstały grudki. Gotować przez 5-7 minut, by pozbyć się surowego posmaku mąki. Ostudzić do temperatury pokojowej pod przykryciem (zapobiegnie to powstawaniu kożucha)
  • Utrzeć miękkie masło na puszystą masę.
  • Nie przerywając ucierania dodawać w kilku partiach masę waniliową. Ucierać razem przez około 5 minut aż krem będzie puszysty i gładki.
  • Udekorować babeczki.

Smacznego !

Zdjęcie - Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis dopisuję do akcji Muffinkowe zimowisko:

Zdjęcie - Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów