Walentynkowe muffinki z czerwonym winem i waniliowym kremem.
Walentynki, w zasadzie nie nasze, więc co nam do tego całego świętowania, ale przecież tak przyjemnie jest dostać buziaka od ukochanej osoby, drobny upominek, pachnącą różę, czy serce z piernika… Z nie mniejszą też radością sami też obdarowujemy swych bliskich drobiazgami, czy słodkościami. Oszaleliśmy na punkcie amorków, serduszek i nieco kiczowatego różu, za którym w zasadzie nie przepadam… I zupełnie mi to nie przeszkadza, choć szanuję zdanie tych, którzy uważają, że miłość powinno okazywać się na co dzień – z tym też się zgadzam i wiernie wyznaję…
Dzisiejsze muffinki utrzymane są w bardzo walentynkowej atmosferze. Pachną najlepszym kakaem z nutą czerwonego wina. Są lekko wilgotne, a uzupełnione waniliowym kremem tworzą wspaniałą całość – idealnie nadają się na upominek dla kogoś bliskiego lub zwieńczenie romantycznej kolacji. Polecam z czystym sumieniem i życzę wszystkim dużo miłości – nie tylko dziś…
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 125g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka czerwonego wina (użyłam słodkiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i kawę. Wymieszać.
- Masło utrzeć mikserem na puszystą masę z cukrem.
- Dodać jajka i ubić razem.
- Do masy wlać wino i ekstrakt waniliowy i utrzeć razem – będzie wyglądało, jakby się zwarzyło, ale to normalne w tym przypadku, po dodaniu suchych składników, wszystko ładnie się połączy.
- Dodać suche składniki i wymieszać łopatką do połączenia składników.
- Ciasto wylać do foremek na muffinki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Ostudzić i udekorować kremem waniliowym (przepis niżej)
Krem waniliowy:
- 150g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej (1/8 szklanki)
- 1 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zagotować mleko z mąką, skrobią, cukrem i ziarnami z laski wanilii. Mieszać, by nie powstały grudki. Gotować przez 5-7 minut, by pozbyć się surowego posmaku mąki. Ostudzić do temperatury pokojowej pod przykryciem (zapobiegnie to powstawaniu kożucha)
- Utrzeć miękkie masło na puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania dodawać w kilku partiach masę waniliową. Ucierać razem przez około 5 minut aż krem będzie puszysty i gładki.
- Udekorować babeczki.
Smacznego !
Wpis dopisuję do akcji Muffinkowe zimowisko: