Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki
Zdjęcie - Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Walentynki tuż, tuż!
Trzeba więc sobie troszkę dogodzić.
U nas zagoszczą w tym dniu mocno czekoladowo-buraczane babeczki w kształcie serduszek.
Bez białego cukru i masła.
Trochę jak brownie, troszkę jak muffiny. Pyszne! :-)
Zdjęcie - Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki
/ składniki na ok. 20 mniejszych babeczek lub 14 dużych /

- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
- 75 g mąki pszennej
- 25 g mąki migdałowej
- 2 jajka
- 1 duży (200 g) lub 2 mniejsze ugotowane buraki, starty na tarce
- 100 g trzcinowego cukru
- 2 łyżki kakao (bez cukru)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g suszonych wiśni (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli

dekoracja:
- 2 łyżki cukru pudru + świeże truskawki

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję płynny olej kokosowy i studzę.
Dodaję jajka i miksuję.
W oddzielnej misce przesiewam mąkę,dodaję sól, cukier, proszek, sodę, wiórki kokosowe, suszone wiśnie i cynamon.
Łączę zawartość obu misek i mieszam całość za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
Na samym końcu dodaję startego buraka i mieszam masę łyżką.
Do foremek na muffiny (ja użyłam sztywnych, papierowych foremek) przekładam surową, czekoladową masę.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim babeczki przez ok. 20 minut.
Upieczone muffinki wyjmuję z piekarnika i studzę najlepiej przez kilka godzin w chłodnym miejscu.
Na samym końcu obsypuję je cukrem pudrem .
Smacznego!:-)
Zdjęcie - Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥_________________________

Kategorie przepisów