"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek
"Vol-au-vent" with potatoes and mushrooms
Składniki:
50 dag ziemniaki
1 żółtko
30 dag pieczarki
1 cebula
100 ml.
śmietana 36% 2 łyżki
natka pietruszki
50 ml białe wino wytrawne
sól
pieprz 3
małe jajka
masło
olej do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić do czasu zgęstnienia sosu.
Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut.