Vol-au-vent z musem łososiowy, skórką z cytryny, koperkiem i czerwonym kawiorem
Wspaniała, wykwintna i dodatkowo bardzo apetycznie wyglądająca przystawka, która z całą pewnością zawojuje twoje przyjęcie. To danie można zaserwować na letnim przyjęciu jak również jako sylwestrową przystawkę. Wszystkie części składowe przystawki można przygotować wcześniej, jednak "złożyć" danie trzeba tuż przed podaniem.
Tę przekąskę, jak również kilka innych wykonałam specjalnie na potrzeby drugiego już magazynu Spring Plate.
E-Magazyn znajdziecie pod tym linkiem.
- 100 g wędzonego łososia
- 200 g serka twarogowego
- 1 łyżeczka koperku + kilka listków do przystrojenia
- świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- 1 ząbek czosnku, otarty
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, wymiary: 40x25 cm
- do ozdoby: kawior czerwony
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
2. Rozłóż ciasto francuskie na blacie.
3. Z ciasta wytnij kółka o średnicy 5cm.
4. Z połowy tych kółek wytnij kółka o średnicy 3cm.
5. Pełne kółka posmaruj rozkłóconym jajkiem.
6. Następnie połóż na pełne kółka powstałe z ciasta obręcze i również posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
7. Piecz około 10-15minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
8. Wyjmij ciastka z piekarnika.
Mus łososiowy:
1. Delikatnie, najlepiej przy pomocy widelca, rozdziel łososia na małe kawałki.
2. Wymieszaj rybę z serkiem, drobno pokrojonym koperkiem i czosnkiem.
3. Dopraw pieprzem do smaku.
Vol-au-vent:
1. Przy pomocy szprycy albo łyżeczki nałóż mus łososiowy do ciastek.
2. Przystrój kawiorem i koperkiem.
Ilość porcji: x 17 Czas przygotowania: 60min